Back to धान

जातको नाम: हर्दिनाथ ३

General Information


Scientific Name :
Recommended Area (सिफारिस क्षेत्र) : समुन्द्र सतहबाट ७०० मिटर उचाई सम्मको तराई, भित्री मधेश, नदी किनार, बेँसी तथा समतल फाँट
Recommended Domain :

Agronomical Characteristics


Maturity Days (पाक्ने दिन) : १२५
Maturity Duration :
गुण तथा विशेषताहरू :
  • बिरुवाको प्रकृति  १८ गांज / बोट
  • झण्डे पात कोण अर्ध ठाडो
  • शिखर आकार  खदिलो
  • शिखर लम्बाई  २७.२ से मी
  •  अजैविक : डुवान र खडेरी/सुख्खा सहन सक्ने जैविक : ब्याक्टेरियल लिफ ब्लाइट, ब्लास्ट, पातको फेद डढुवा रोग, तथा धानमा लाग्ने अन्य खैरो फड्के, ढुङ्ग्रे कीराहरू, गबारो कीरा प्रतीरोधि क्षमता भएको
  • यो जातलाई चैते र वर्खे दुवै सिजनमा खेती गर्न सकिन्छ। यो बढि फल्ने जात हो। यसको बोट ढिलोसम्म हरियो नै रहन्छ। यो जातको दाना मसिनो हुन्छ।

उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
फूल फुल्न लाग्ने समय (दिन) : 93
बाली पाक्ने समय (दिन) : 125

Other Characteristics


न्युनतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
अधिकतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
Yield Index :
बोटको औसत उचाई (से.मि.) : 105-108
रोपण समय : वर्खे रोपाईको लागि जेठ महिनाको अन्तिम हप्तादेखि असार महिनाको दोस्रो हप्तासम्म ब्याड राख्न सकिन्छ भने चैते रोपाईको लागि माघ महिनाको अन्तिम हप्तादेखि फाल्गुन महिनाको दोस्रो हप्तासम्म ब्याड राख्न सकिन्छ महिना
विविधताको प्रकार :
सिफारिस बर्ष : २०७४ (२०१८)
हजार दानाको तौल (ग्राम) : 21.3