General Information
Scientific Name :
Recommended Area (सिफारिस क्षेत्र) : नेपालको पूर्व देखि पश्चिम सम्म मध्य पहाडको १६०० मिटर भन्दा तल
Recommended Domain :
Agronomical Characteristics
Maturity Days (पाक्ने दिन) : ११७
Maturity Duration :
गुण तथा विशेषताहरू :
- उत्पादनको आधारमा स्थानीय जात भन्दा बढी फल्ने, घोगा पाकि सक्दा पनि बोट हरियो रहने हुनाले घासको लागि पनि यो जात राम्रो छ |
- यो जात stay green प्रकारको भएकोले अन्य जातको तुलनामा केहि मात्रामा खडेरी र सुख्खा सहन सक्छ |
- मकैमा लाग्ने रोग पात डडुवा ( Helminthosporium turcicum) अन्य सिफारिस मकै सरह नै प्रतिरोधी किसिमको प्रतिक्रिया देखाएको छ |
- हाल देखा परेको नयाँ रोग ध्वाँसे थोप्ले रोग ( Gray Leaf Spot) को सम्बन्धमा कृषकको परम्परागत जात ( Local variety) को दाँजोमा प्रतिरोधी देखिन्छ |
- कर्न फ्लेक्सको लागि उपयुक्त, पोलेर, भुटेर, च्याख्ला, पिठो, आटो
- खैरो धब्बे रोग सहन सक्ने
- प्रोटिनको मात्रा : 9.44
- च्याङ्खला र पीठोको अनुपात : 2.07: 1
- बोटको फेदबाट घोगासम्मको उचाइ : 131 से मी
- पचास प्रतिशत धान चमरा निस्कन लाग्ने समय : 56 दिन
- पचास प्रतिशत धान जुँगा निस्कन लाग्ने समय : 73 दिन
- पातको आकार : मझौला तथा आधा झुकेको
- बीउको दानाको रंग : पहेंलो
- बीजको प्रकार : थाप्लो नकुच्चिएको
- धानचमराको रङ : हल्का रातो तथा सेतो मिश्रित
- जुँगाको रङ : हल्का रातो तथा सेतो मिश्रित
- पातको मूल नसाको रङ : सेतो
उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
फूल फुल्न लाग्ने समय (दिन) : 73
बाली पाक्ने समय (दिन) : 145
Other Characteristics
न्युनतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
अधिकतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
Yield Index :
बोटको औसत उचाई (से.मि.) : 221
रोपण समय :
विविधताको प्रकार :
सिफारिस बर्ष : २०६५ (२००८)
हजार दानाको तौल (ग्राम) : 378
|
Copyright © 2024. All rights reserved.