Back to मकै

जातको नाम: पोषिलो मकै २

General Information


Scientific Name :
Recommended Area (सिफारिस क्षेत्र) : तराई, भित्री मधेशको समुन्द्र सतहदेखि ८०० मीटरसम्म (वर्षे तथा हिउँदे सिजनको लागि) र मध्य पहाडको समुन्द्र सतहदेखि ८००-१८०० मीटर उचाईसम्म (वर्षे सिजनको लागि)
Recommended Domain :

Agronomical Characteristics


Maturity Days (पाक्ने दिन) : १२०-१६०
Maturity Duration :
गुण तथा विशेषताहरू :
  •  गुणस्तरीय पोषण (ट्रीप्टोफान र लाइसिन धेरै मात्रामा पाउने)
  •  पहेलो रंगको दानामा धेरै मात्रामा कैरोटीनयड पाउने भएकाले पोल्ट्री उद्योग र मानिसको पोषणको लागि बढि रुचाइएको
  • कडा किसिमको दाना,आकर्षक दानाको रंग,उत्पादन धेरै लिन सकिने, खानामा स्वादिलो, घोगा ठुलो हुने
  •  टरसिकम लिफ ब्लाइट र ध्वाँसे थोप्ले रोग संग मध्यम प्रतिरोधी
  • जैविक: पातमा लाग्ने मुख्य रोगहरु जस्तै तर्सिकम पात डडुवा, खैरो पात डडुवा रोग केहि हध सम्म प्रतिरोधक क्षमता हुन्छ। मकैको गवारोले कम क्षति गर्दछ।
  • अजैविक: तात, सुक्खा र कम वर्षामा पनि लगाउन सकिन्छ तर उत्पादन भने कम हुन्छ।
  • प्रोटिनको मात्रा : 9.295
  • बोटको फेदबाट घोगासम्मको उचाइ : 130 से मी
  • पचास प्रतिशत धान चमरा निस्कन लाग्ने समय : 71 (वर्खे) 105 (हिउदे) दिन
  • पचास प्रतिशत धान जुँगा निस्कन लाग्ने समय : 74  (वर्खे) 110 (हिउदे) दिन
  • बीउको दानाको रंग : पहेँलो
  • बीजको प्रकार : दानाको तालु नथेप्चेको
  • घोगाको वनावट : दानाको तालु नठेप्चेको
 

 


उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
फूल फुल्न लाग्ने समय (दिन) : फूल फुल्न ७४ दिन बर्खा र ११० दिन हिउदेमा दिन
बाली पाक्ने समय (दिन) : बाली पाक्ने १२० दिन बर्खा र १६० दिन हिउदेमा दिन

Other Characteristics


न्युनतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
अधिकतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
Yield Index :
बोटको औसत उचाई (से.मि.) : 240
रोपण समय :
विविधताको प्रकार : Open Pollinated
सिफारिस बर्ष : २०७४ (२०१८)
हजार दानाको तौल (ग्राम) : 292