Back to गहुँ

जातको नाम: तिलोत्तमा

General Information


Scientific Name :
Recommended Area (सिफारिस क्षेत्र) : तराई र भित्री मधेसको सिञ्चित तथा अर्ध सिञ्चित क्षेत्र
Recommended Domain :

Agronomical Characteristics


Maturity Days (पाक्ने दिन) : १०५-१२०
Maturity Duration :
गुण तथा विशेषताहरू :
  • बीउको दानाको रंग: गेरु
  • झण्डे पातको बाह्य कर्ण (औरिकल) मा बैजनी रंगको उपस्थिति: मध्यम
  • झण्डेपातको दापको चमकपन (ग्लाउकोसिटि): मध्यम
  • बालाको चमकपन: न्यून
  • दानाको आकार: लाम्चो
  • बालाको किसिम: टुप्पातिर साँघुरिंदै गएको (tapering)
  • पाकेको समयमा बालाको रंग: सेतो
  • प्रतिरोधी विशेषताहरू: सुख्खा र ढिलो छराइमा अरु जातभन्दा राम्रो उत्पादन दिने, दाना नलाग्ने समस्या देखा नपर्ने, तथा बढी तापक्रम सहन सक्ने
  • गाँजको संख्या: २३५
  • बाला निस्कने दिन: ८४ दिन
  • प्रोटिनको मात्रा: ९.३
  • चोकरको प्रतिशत: ३५. ९ %
  • सुख्खा ग्लुटिनको प्रतिशत: १०.६ %
  • चिल्लो र टुप्पो सुकेको झण्डेपात
  • सुख्खा तथा प्रतिकूल अवस्थामा पात र पातको आवरण चिल्लो (oily) देखिने

उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
फूल फुल्न लाग्ने समय (दिन) :
बाली पाक्ने समय (दिन) : 120

Other Characteristics


न्युनतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
अधिकतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :
Yield Index :
बोटको औसत उचाई (से.मि.) : 96
रोपण समय :
विविधताको प्रकार :
सिफारिस बर्ष : २०७२ (२०१५)
हजार दानाको तौल (ग्राम) : 38